Met het bakboek Appeltaart bij Janneke thuis van Janneke Philippi kan je even vooruit want bijna alle recepten wil je gewoon een keer maken. Heb je een gezin, familie, kenniskring waar ze graag appels en appeltaart eten dan kan je met Appeltaart bij Janneke thuis je hart ophalen. Het is een kookboek dat je van voor naar achteren (of andersom!) wil bakken. Het zijn stuk voor stuk recepten die als prachtige plaatjes uit de oven of frituur komen. In het kookmagazine Delicieus kwam ik Janneke Philippi regelmatig tegen maar een kookboek van haar kopen was niet mijn eerste gedachte. Tot ik dit mooie exemplaar zag liggen (een heruitgave van een eerdere oplage waarvan er 14.000 verkocht zijn waaraan 20 nieuwe recepten zijn toegevoegd) en ik heb er geen moment spijt van. En met mij de rest van de familie.
Het boek is opgedeeld in 5 hoofdstukken: appeltaarten, appelcakes, appeldessert, appelbrood en klein appelgebak. De verhouding van het aantal recepten per hoofdstuk verschilt erg. De hoofdstukken appeldesserts en appelbrood zijn erg (te?) kort. Aan glutenvrije of vegan wensen is gedacht en dat maakt het boek aantrekkelijk voor als je rekening moet/wilt houden met allergieën of dieetwensen. Het had interessant geweest om nog méér appelrecepten uit andere landen toe te voegen. Janneke’s roots komen terug in de Limburgse appelvlaai (blz. 67 en Appeltaartvulling blz 66) en zodra ik een vlaaivorm in huis heb ga ik deze uitproberen. De appel-rabarbertaart staat voor het voorjaar op de kalender, als de rabarber weer in de tuin staat. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Aankomende weken zal er regelmatig een appeltaart of -cake op de keukentafel staan…
De keuze voor het uitproberen van recepten ging als vanzelf omdat het december was. Een warme appeltaart gaat er in de donkere dagen voor de Kerst altijd wel in bij de gezinsleden of vrienden. En de appelbeignets met kaneelsuiker zijn favouriet bij mij man als we rond Oud&Nieuw bij de bakker binnenstappen om oliebollen en appelbeignets te kopen. Helaas voor de bakker maar de appelbeignets met kaneelsuiker maken we voortaan zelf: Geweldig! En met de wintermaanden januari en februari nog in het verschiet, bakken we gewoon nog even door uit dit kookboek van Janneke.
Van Appeltaart bij Janneke thuis heb ik de volgende recepten uitgeprobeerd:
• Franse appeltaart met crème fraîche (blz. 18) Een leuke variatie op de klassieke appeltaart. Ik had de bodem wat te dik gemaakt en de appelstukken iets te groot gehouden. Door de crème fraîche smaakt de taart niet heel zoet.
• Appel-Amandelkrokant (blz. 40) Doordat ik bij de Franse appeltaart een te dikke korst had, heb ik deze wat dunner gemaakt en dat komt het eetgemakt ten goede. Bij het aansnijden van de taart wel even opletten dat ie dan niet uit elkaar valt. Door het eerst blinkbakken van de bodem is deze taart niet super eenvoudig. Het is prachtig om te zien en staat mooi op een verjaardagstafel of aan het eind van een etentje. De appelschijfjes goed dunsnijden want dan worden ze ook goed gaar. Slagroom of een bolletje vanille ijs er bij en smullen maar!
• Appelkruimel cake (blz. 88) Na het bakken heb ik de cake aan het begin van de middag op de keukentafel neergezet en wat denk je…inderdaad…aan het einde van de middag was ‘ie’ op. De kruimellaag maakt de cake onweerstaanbaar en deze gaat in de herhaling. De kruimellaag is zo gemaakt. Gek eigenlijk dat ik dat niet vaker doe. Het levert een top cake op voor 6 mensen.
• Appelbeignets met kaneelsuiker (blz. 126) In mijn kookboek heb ik erbij geschreven: Meesterlijk Lekker!! Dit wordt een ‘all time favourite’ van de familie. Het is erg eenvoudig als je kant-en-klaar (diepvries) bladerdeeg(plakjes) gebruikt om deze appelbeignets te maken. Je moet ze uiteraard dan wel zelf bakken in plaats van ze te kopen bij de bakker maar ze zien er prachtig uit en smaken geweldig. Ik bakte een flink aantal exemplaren op Oudjaarsdag en voor middernacht waren ze op…..
En nog kanttekeningen bij het boek? Geen, misschien dat ik de vorige versie eerder had moeten ontdekken…En dat ik het volgende kookboek uit de serie ‘bij Janneke thuis’ snel ga uitproberen.
Overige infomatie:
circa 60 recepten: €19,99/60 = €0,33/recept. / Karakter Uitgevers BV / 2019
Kookmuts 👩🍳👩🍳👩🍳👩🍳 van 5 (sommige smaken vallen tegen) maar de recepten zijn een lust voor het oog
Gemak: Medium
Inderdaad leuk boek!